Nyugdíjfront: a Ratkó-gyerekek nem hátrálhatnak

A Népszavában a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke írta le, mi vár a Ratkó-gyerekekre a nyugdíjrendszer kapujában. Karácsony Mihály szerint az immár 61–65 éves korcsoportnál elérkezett az egységes számvetés ideje, hiszen aktív életszakaszukban is csaknem azonos dolgokat éltek át.

(Mint korábban megírtuk, a Ratkó-gyerekek nyugdíjazása komoly gond lesz,  kevesebb lesz a befizető, nagyságrendekkel kell többet költenie az államnak már a nyugdíjak szinten tartásához is.)

Demográfiai cunami söpri el a nyugdíjakat
Közeleg a magyar nyugdíjrendszer összeomlása.
.

Egy hosszas visszatekintés után a szerző eljut a másig, amikor nyugdíjasok és a nyugdíj előtt állók csak nehezen tudják az állami szolgáltatások fokozatos kivonulását kompenzálni.

A korcsoportnak jellemzően nem volt lehetősége forrásokat felhalmozni és a piaci alapon működő szolgáltatások finanszírozását átvállalni.

A nyugdíjasok fele komoly lemondásokra kényszerül, hogy megéljen
Minden ötödik idős ember tapasztalja, hogy sehogyan sem tud kijönni a járadékából.

Csak most jön a neheze

Karácsony arra számít, hogy az időseket érintő legsúlyosabb változás az lesz,  amikor a költségvetési egyensúlyra hivatkozva az állam jelentősen kivonul a rászorulók – köztük a nyugdíjasok – terheinek átvállalásából.

Úgy és akkor akarja a kormány a hátrányos lépéseket bevezetni, amikor az érintetteknek már nincs módjuk visszamenőlegesen az életstratégiájukon változtatni. Az évek során apránként, a nyilvánosság elől jóformán elrejtve, az érintettek háta mögött kiépül az időseket méltatlan helyzetbe taszító, jogszabályokkal körülbástyázott intézkedések háttere.

Az egyesületi elnöke ezeket is felsorolja, majd jelzi, a nyugdíjasok ezt nem nézhetik tétlenül.

old and young hands
Kihátrál a nyugdíjasok mögül az állam: visszaugrottunk a XIX. századba
A felnőtt gyermek az idős szüleit köteles eltartani és erre harmadik személy is kötelezheti őt. Túlterheljük az aktív korosztályt.

Karácsony azt írja, a Ratkó-gyerekek ismét történelmet formáló szereplővé válhatnak, ha önmagukat megszervezik, ha az előttük álló történelmi feladat súlyát felismerve, generációvá válnak.

Woman holding senior woman's hand on bed
Szomorú nyugdíjaskorra számítanak a magyarok
A többség arra számít, hogy minden pénze elmegy az unokákra és az orvosi kezelésre.