Magasabb nyugdíj = hosszabb élet?

  Vajon Ön tovább fog élni, ha több a nyugdíja, mint az átlagembereknek? És mikor számíthat hosszabb életre: ha korábban, vagy ha később megy el nyugdíjba?
money-2724241_640.jpg  2015-ös adatok alapján készült el idén egy tanulmány, mely különböző modellek alapján vizsgálta az imént felvetett kérdéseket. Az értekezést olvasva az alábbiakkal szembesülhettünk:

  „Az öregségi nyugdíjasok halandóságának modellezése rugalmas parametrikus arányos és nem arányos túlélési modellekkel azt mutatta, hogy az alacsony jövedelműek halandósága 2,11-szer magasabb, mint a magas jövedelműeké. A nyugdíjkorhatár elérése után nyugdíjazottak halandósága 23 százalékkal volt alacsonyabb, mint a nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjazottaké.” [1]

  A saját véleményem is az, hogy a jövedelem nagysága szoros összefüggésben áll a mulandósággal. Ugyanis a jó kereset létbiztonságot és megnyugvást ad. Ez pedig egy rendkívül fontos szerepet tölt be ahhoz, hogy egy minőségi életet éljünk meg.

  A nyugdíjkorhatár és a halandóság közötti kapcsolatot vizsgálva az alábbiak jutottak eszembe: Akik idő előtt vonulnak nyugdíjba, azoknál hamarabb jön el az az érzés, hogy céljait és feladatait betöltötte. Emiatt lelkileg összeroppannak ellenben azokkal, akik tovább dolgoznak. Számukra számos feladat- és problémamegoldás van jelen még az életükben, ami hajtja őket előre. Viszont ennek is lehet hátránya az, mikor a munkavállaló túlhajszolja magát, és ez jelent számára betegségeket.

  Ha tehát hosszú életet szeretnénk megélni, akkor érdemes a tanulmány kimutatott eredményeit szem előtt tartani.

Köszönjük a figyelmet!

Írta: Kalóz Gyöngyi

Nyugdíjkalkulátor: Válaszoljon 7 egyszerű kérdésre és megtudja mennyi lesz a nyugdíja!

7+1 NÉLKÜLÖZHETETLEN TIPP, hogy ne haljon majd éhen nyugdíjasként!

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!
Köszönjük!


Forrás: 
[1]  KSH.hu: Marosi Judit – Molnár D. László: Öregségi nyugdíjasok halandósága 2015-ben
https://www.ksh.hu/statszemle_archive/2018/2018_01/2018_01_005.pdf
(letöltés ideje: 2018.07.12 13:42)

fotó: pixabay.com

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!