Gyurcsányék nyugdíjkorrekcióját marketingeli az államkincstár

Nemrégiben írtuk meg, hogy a Magyar Államkincstárt (MÁK) már küldi az idei értesítéseket az érintetteknek arról, mennyi lesz a megemelt nyugdíj, illetve más ellátások.

Budapest, 2017. december 7.
Erzsébet-utalványt kézbesít egy postás egy XIII. kerületi nyugdíjas lakosnak Budapesten 2017. december 7-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fontos levelet kapnak a nyugdíjasok
Megírták, kinek mennyivel nő a nyugdíja.

Amikor a cikket készítettük, feltűnt egy különös tétel, a „saját jogú korrekció”:

Marika néni, akitől az egyik értesítést elkértük, tudni vélte, mit jelent ez:

Azt még a Gyurcsány adta azoknak, akik annak idején rosszabbul jártak a nyugdíjba vonulásnál a megváltozott szabályok miatt – vágta rá.

A másik nyugdíjasnak, Laci bácsinak azonban fogalma sem volt róla, mit jelent a tétel, csak örült, hogy annyival is többet kap.

Egyik olvasónknak is feltűnt a külön szereplő korrekció:

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban (szigorúan narancssárga box, stb.) komoly erőfeszítéseket tett anno a kormány, hogy a lépésre minden egyes számlával emlékeztesse az állampolgárokat. Ehhez képest elég hihetetlennek tűnt, hogy a nyugdíjértesítőkön (igaz nem nevesítve, és nem vörös betűkkel szedve, de) megjelenik egy sor, amely a politikai vetélytárs, a szocialisták nyugdíjkorrekcióját nem hagyja feledésbe merülni.

Megkérdeztük a nyugdíjfolyósításért és a levelek kiküldéséért is felelős államkincstárt, valóban a Gyurcsány-kormány korábbi vívmányát hirdetik-e azóta is a nyugdíjértesítők.

A MÁK válasza szerint egy 1997-es törvény, illetve kormányrendelet írja elő, hogy a nyugdíjfolyósító szerv minden januárban köteles tájékoztatást küldeni, amelyben ellátástípusonként szerepel az előző évi, illetve az aktuális januári összeg, valamint az emelés mértéke is. Sőt, amennyiben az ügyfél folyósított ellátását levonás terheli, ennek jogcímét és összegét is rávezetik az értesítőre.

És Marika néni jól emlékezett: akik a nyugdíjak korrekciós célú emeléséről szóló 2005-ös törvény (Gyurcsány-éra) alapján saját, illetve hozzátartozó jogon korrekciós emelésre jogosultak, azoknál ezek összegét külön feltüntetik az éves értesítőn (=saját jogú korrekció).

Ahogy utánanéztünk, valóban azoknál rendelték el a pótlólagos emelést, akik a nyugdíjszabályok megváltozása miatt rosszabbul jártak nyugdíjba vonuláskor. A korrekció egyébként elég nagy kiesést okozott anno a költségvetésnek, és nem is tudták az eredeti terv szerint végrehajtani, volt benne némi csúszás. De megtörtént, négy lépésben, az eredeti emelési terveket kicsit túl is teljesítve, 2006 és 2010 között. Igaz, közben Bajnai alatt 2009-ben eltörölték a 13. havi nyugdíjat. Viszont helyette megalkották a nyugdíjprémium szabályát, belengetve azt, hogy már 2011-ben meglehet az ennek feltételéül szabott 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés. Azonban ez a kitétel végül először csak tavaly teljesült, ezért kaphattak 2017 novemberében nyugdíjprémiumot az érintettek.

Nagykanizsa, 2012. február 29.
Dervalics György kézbesítő (b) a pénzt számolja Gelencsér Boldizsárnak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban.
MTI Fotó: Varga György
84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén
Ennyibe kerülhet a nyugdíjprémium, meg a korrekció, plusz az Erzsébet-utalvány.

Előző cikkükben jeleztük, hogy még nem mindenki kapta meg az emelésről az értesítőt – ennek oka, hogy ütemezett a januári kiküldés. A MÁK-tól azt is megkérdeztük, mit lehet tenni, ha valaki nem ért egyet a levélben közölt nyugdíjemeléssel. Mint megtudtuk, ilyenkor a törzsszámára hivatkozva lehet írásban, postai levélben, vagy elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül) panasszal élni a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál.