Égető nyugdíjtéma: Önre mi vár?

   A fenti kérdés nem véletlen. Ön ismeri a jelenlegi nyugdíjasok társadalmi helyzetét? Önre vajon mi vár? Győződjön meg róla most! 

  Az idősek társadalmi szerepe napjainkban igencsak megváltozott: 

  • "Régebben az idősek patriarchális, illetve matriarchális szerepének régebben konkrét társadalmi funkciója volt: mivel a szóbeliség volt a tudás átadásának alapja, a közösség tehát nagyon sokszor az idős emberek élettapasztalatán keresztül tanult, ezért az idősek védelme a társadalom fontos feladata volt.
  • Manapság többek közt már ez a szerep is átalakulóban van: sok emberrel előfordul ma már, hogy öregkorukban külföldre költöznek a gyerekek, nyugdíj nincs, a társadalom pedig nem tekinti őket értékes tagjának (példa erre a „nyugger” kifejezés).
  • Ennek az egyik oka például az, hogy a XX. századra számos társadalmi szerep átkerült a választható kategóriába, fontos szempont persze a vagyoni egyenlőtlenség is. Manapság már az, hogy mit csinálunk és miként éljük meg idős korunkat már rajtunk múlik."(1)

  Ahogyan azt a fenti idézetben is olvashatjuk, nagy fordulatot vett a nyugdíjasok jelentősége, fontossága és értéke, amely elszomorító tényként kezelhető. Átalakultak a társadalmi szerepek, és megváltoztak a nézetek. Emellett a mindennapi rohanás figyelmetlenséghez vezet, amelyet legjobban az idősek érezhetnek meg. Ám ugyanekkor az idézet utolsó mondata is nagyon fontos! Önöknek, nyugdíj előtt állóknak fontos, hogy egy nyugodt, kellemes időskort teremtsenek maguknak, amelyben kapnak figyelmet, törődést de ugyanakkor képesek magukat ellátni mind egészségügyileg mind anyagilag. Mindkettő Önökön múlik, hiszen amennyiben a nyugdíjig még van idejük, fel tudnak készülni és egy olyan jövőt építeni amelyben szeretnének is élni!  

  Ugyanolyan értékes ember marad majd nyugdíjasként is! Hogyan lehetséges ez? Mutatjuk!

  • Az élet olyan mint egy utazás, aminek nincs  vége: maga a lehetőség mindig adott, hogy fejlődjön, tanuljon és megossza másokkal is tudását!
  • Fontos, hogy a generációk közötti szakadék átlépésére, hidakat építsünk ezzel segítve egy együttélési folyamatot, amellyel a fiatalok és az idősebbek is értékesebbek lehetnek!
  • Ne felejtse el, hogy olyan bölcsességeket, élettapasztalatokat szerezhetett eddigi évei során, amelyekkel a társadalom is gazdagodhat! 
  • Az eddig megszokott teljesség érzésének hiánya ne kerítse hatalmába, új időtöltésre, új célokra van szüksége!

  Köszönjük a figyelmet!

Írta: Veress Nikolett

 Segítsen, hogy a magyar lakosság felvilágosult legyen a pénzügyeiben!
Kérjük, ossza meg bejegyzésünket Facebook oldalán!
Köszönjük!

Forrás: (1) 24.hu : Jelentősen megváltozik a nyugdíj súlya nemsokára
http://24.hu/fn/gazdasag/2017/11/15/jelentosen-megvaltozik-a-nyugdij-sulya-nemsokara/
Letöltés ideje: 2017.11.17. 22:15

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!