A brit fiataloknak 93 millió forintnyi megtakarítást kellene összeszedniük a nyugdíjig

Egy átlagos brit fiatalnak legalább 260 ezer fontnyi, több mint 93 millió forintnyi megtakarítással kellene nekivágnia a nyugdíjaskornak, ha átlagos életszínvonalon szeretne élni aktív évei után – ez derül ki Steve Webb korábbi nyugdíjügyi miniszter jelentéséből, amelyben a milleniumi nemzedék kilátásait részletezte.

Még ennél is takarékosabbnak kellene lenniük azoknak, akik nem rendelkeznek saját ingatlannal, az ő zsebünkben 445 ezer fontnak, több mint 106 millió forintnak kell lennie, hogy ugyanezt az életszínvonalat elérhessék 65 éves koruk után. Webb a Royal London nyugdíjbiztosító igazgatójaként jegyzi a Megmásszuk valaha a nyugdíjhegységet? című tanulmányt, amelyben arról ír, hogy az alapvető szükségletek kielégítéséhez legalább évi 9000 fontos, 2,8 millió forintos bevétellel kell számolni egy nyugdíjas esetében.

Webb szerint rosszul járnak azok a fiatalok, akik nem szereznek saját tulajdobú ingatlant és az élethosszig tartó bérletet választják: ők több mint 6700 fontot, tehát több mit 2,1 millió forintot költhetnek évente albérletre, ezért kell minimum 445 ezer fontos biztonsággal nekiindulniuk a nyugdíjaskornak.

A brit nyugdíjmegtakarításokról nincsenek pontos adatok, sokan több kasszába is fizetnek, de Webb szerint az átlag az elvárható összegnél jóval kevesebb, mindössze 30-40 ezer font. A helyzetet bonyolítja, hogy egyre továnn élünk, így egyre nagyobb megtakarításra lenne szükség az alapvető életszínvonal fenntartásához.

2003-ban egy 150 ezer fontos nyugdíjalap-megtakarítás 9000 ezer fontot fizetett évente a nyugálloányban lévőknek, mára ugyanehhez az éves bevételhet már 230 ezer fontot kell félretenni az aktív években.

(The Guardian)