134 ezer forint lehet az átlagnyugdíj, de a kincstár nem árulja el a pontos összeget

Nincs könnyű helyzetben, aki az átlagnyugdíjjal kapcsolatban szeretne képbe kerülni. Az mfor.hu cikke szerint az utolsó, még a nyugdíjbiztosító honlapján megtalálható adat a 2017. júniusi állapotokat mutatja, akkor az öregségi nyugdíjban részesülőknek járó teljes ellátás egy főre jutó havi átlaga 124 278 forint volt.

A portál május óta három alkalommal érdeklődött az azóta adatkezelővé vált Magyar Államkincstárnál, hogy megtudják, hogyan alakultak idén a nyugdíjkifizetések, mennyit kap átlagosan az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött idős ember, illetve mennyi jutott az egyéb járandóságokból az érintetteknek. Hiába: még csak annyit sem közöltek, hogy nem áll módjukban a rendelkezésre bocsátani a kért információkat.

A lap saját számításai szerint a jövőre tervezett 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel 134 ezer forintra emelkedhet az átlagnyugdíj összege.

A nettó átlagkereset jelenleg 216 ezer forint, ami a jövő év elején – az őszi bértárgyalásokat beharangozó hírek alapján – várható mintegy 10 százalékos emelés után 237 600 forint lehet. Vagyis az átlagbér 56 százalékát fogja kitenni az átlagnyugdíj 2019-ben.

Kép: 24.hu/Berecz Valter